Materiaal & Onderhoud
Hieronder uitleg over de verschillende materiaalsoorten die worden gebruikt in sieraden en het onderhoud daarvan.
Algemeen onderhoud:
Sieraden van welk materiaal dan ook kunnen slecht tegen parfum en andere chemische spullen (cosmetica, shampoo, crèmes, gels, haarlak et cetera). Het sieraad kan hierdoor dof worden of zelfs verkleuren. Hoe zuiniger je bent op je sieraden, hoe langer het mooi blijft. Daarnaast heeft je huid ook een PH-waarde oftewel zuurgraad. Je zuurgraad heeft ook invloed op het sieraad. Hoe hoger je PH-waarde, hoe sneller een verguld sieraad zal verkleuren.
Zilver (sterling zilver/ 925):
Zilveren sieraden zijn gemaakt van Sterling Zilver. Sterling Zilver of eerste kwaliteitsgehalte zilver bestaat uit 92,5% uit zilver en 7,5% uit andere metalen. Vandaar dat in het zilveren sieraad het keurmerk 925 te vinden is. 100% zilver zou te zacht zijn om daar sieraden van te maken; vandaar dat het gemengd wordt met andere metalen.
Sommige merken kiezen ervoor het zilveren sieraad te rhodineren. Het geeft een wat meer donkere kleur aan het zilver. Het voordeel is dat het niet oxideert. Sieraden die niet gerhodineert zijn, zijn vaak lichter van kleur en kunnen gaan oxideren door kunstlicht en/of zuurstof. Daarom worden zilveren sieraden vaak zwart als je ze lange tijd niet draagt. Gelukkig kan zilver gepoetst worden met een zilverdoek of speciale zilverbadjes. Daarna is het weer zo goed als nieuw.
Verzilverd:
Sommige merken kiezen ervoor om sieraden te verzilveren. Dat betekent dat het sieraad een of meerdere zilveren laagjes krijgt over het basismateriaal. Voor het onderhoud hiervan; zie Verguld/Goldplated.
Verguld ofwel Goldplated:
Verguld ofwel Goldplated betekent dat er een of meerdere lagen goud over het basismateriaal zijn aangebracht. Hiervoor worden meerdere technieken gebruikt. De ene techniek is beter dan de ander en de hechting van het goud op het basismateriaal is ook verschillend. Zie hieronder.
Met vergulde of goldplated sieraden moet je altijd voorzichtig zijn. Het kan op den duur verkleuren; het goud slijt er simpelweg vanaf of reageert op de PH-waarde van je huid.
- Stainless Steel; Goud op Staal
Goud hecht zeer goed op staal (stainless steel). Deze sieraden gaan vaak lang mee. Sommige klanten zwemmen en douchen er zelfs mee. De prijs van goud op staal is ook vaak aardig; maar het nadeel is dat het niet gerepareerd kan worden mocht het stuk gaan. Deze sieraden worden machinaal gemaakt in een fabriek. In het algemeen geldt; hoe voorzichtiger je bent op je sieraden, hoe langer het mee gaat.
- Messing: Goud op Messing
Veel merken die sieraden met de hand maken, kiezen als basismateriaal messing. Messing is ook een metaal dat qua kleur erg lijkt op goud. Dus als een goudlaagje eraf slijt, is het vaak moeilijk te zien. Ook voor deze sieraden geldt, dat het goud er vanaf slijt op den duur.
- Zilver; Goud op Zilver (Vermeil)
De kleur van het goud op zilver is vaak wat lichter en minder geel dan bij Staal of Messing. Dat komt door de zilveren ondergrond. Als het sieraad gaat verkleuren; wordt het vaak lichter van kleur. Het zilver komt er dan als het ware doorheen. Ook deze sieraden worden vaak handgemaakt.Ook voor deze sieraden geldt, dat het goud er op den duur vanaf slijt. Hoe voorzichtiger je bent, des te langer blijft het mooi.
Goldfilled
Goldfilled sieraden zijn sieraden die meerdere lagen goud hebben (tussen 3 en 5 lagen). Maar belangrijker nog; die lagen goud zijn op een speciale manier aangebracht, waardoor het heel slijtvast is. Je zou er mee kunnen douchen, maar wees altijd voorzichtig met parfum en andere chemische spullen. De kleur van Goldfilled sieraden komt heel dicht in de buurt van massief goud. Het zit eigenlijk kwalitatief tussen goldplated en massief goud in. Dus echt een aanrader als je niet het budget hebt voor 14karaat goud, maar wel lang plezier van je sieraden wilt hebben.
Goud; 14 karaat of hoger
In Nederland mag je iets pas “goud” noemen als het gehalte 14 karaat of hoger is. In het buitenland kan dit anders zijn. 14 karaat zegt iets over de hoeveel goud dat in het sieraad zit. 14 karaat betekent dat er 58,5% goud in zit. Er bestaat ook 18 karaat, 20 karaat en 22 karaat. Hoe hoger het karaat, hoe meer goud er in zit. Goud kent 3 basiskleuren; Geelgoud, Witgoud en Roségoud.
Goud gaat heel lang mee en verkleurd niet. Goud behoudt haar waarde; je kan goud weer inwisselen voor geld zogezegd. Dat maakt het kopen van goud aantrekkelijk, maar het is niet goedkoop. Vaak wordt hiervoor gekozen als het sieraad echt blijvend moet zijn en ook een symbolische waarde heeft. Het is wel verstandig ook je gouden sieraden te onderhouden. Dat kun je laten doen bij iedere juwelier en ook bij Callysta. Wij raden aan dit eens per 2 jaar te doen; zeker als er ook edelstenen in het sieraad verwerkt zijn.
Winkels die sieraden van goud en zilver verkopen, staan onder toezicht van de Waarborgwet. Dat betekent dat gouden en zilveren sieraden een keurmerk moeten bevatten van de Waarborg instantie die het gecontroleerd heeft. Zie ook de afbeelding van de Keurmerkplaat hieronder.
Edelstenen
Bij Callysta hebben we veel sieraden met edelstenen. Edelstenen zijn er in allerlei soorten. Hierover vind je meer informatie op onze edelstenen pagina. Daar wordt ook uitleg gegeven over Zirkonia en Parels.
